Bipolärt Syndrom

Det är alltid kul att hitta nya bloggar som handlar om något speciellt och intressant. Dem flesta bloggarna där ute handlar ju bara om mode. Är så trött på sånna bloggar. Men idag så hittade jag som sagt en ny väldigt intressant blogg om en tjej vid namnet Tjelsie.

http://tjelsie.wordpress.com

Vem är Tjelsie?

Hon är 20 år och är diagnostiserad Bipolärt syndrom och Borderline Personlighetsstörning (eller Manodepressiv och Emotionell instabil personlighetsstörning som det också kallas).Utöver detta har hon även paniksyndrom och ÄS UNS (Ätstörning utan närmare specifikation).


Det är väldigt intressant att läsa om någon som har blivit diagnostiserad med dessa syndrom och störningar. Så titta in på hennes blogg ni också för en intressant läsning.

Många utav er kanske inte vet vad dessa syndrom är för något så jag tänkte berätta för er vad Bipolär sjukdom är. Alla andra sjukdomstillstånd kan ni läsa om på Tjelsies blogg.



Bipolär sjukdom


En person som lider av bipolär sjukdom (även kallat manodepressivitet) har kraftiga humörsvängningar, mer än normala upp- och nedgångar. Bipolär sjukdom präglas av omväxlande perioder av ett sänkt stämningsläge (depression) och ett förhöjt stämningsläge (mani).


En person som är depressiv är ofta nedstämd eller ledsen, tappar intresset för flertalet aktiviteter, kan inte glädjas, har störd sömn och har förlorat eller fått ökad aptit alternativt minskat eller ökat kraftigt i vikt. Han eller hon kan känna sig extremt trött, har minskad förmåga att tänka, koncentrera sig och fatta beslut, sköter vardagssysslor långsamt och trögt eller är rastlös/kan inte sitta still, känner sig värdelös och hyser obefogade skuldkänslor.


En person som är manisk är ofta euforisk (upprymd) och överdrivet optimistisk, har ett minskat behov av sömn utan att känna sig trött, har storslagna fantasier och stegrad självkänsla. Han eller hon kan vara irriterad, aggressiv, ha ökad fysisk och mental aktivitet, vara rastlös, tala snabbare, vara impulsiv och ha dåligt omdöme. Irritatibilitet är ett mycket vanligt symtom vid sk hypomani dvs ett tillstånd som inte helt når upp till det maniska.


Antalet sjukdomsperioder varierar från någon enstaka period under livet till flera och ibland väldigt många. Mellan manierna och depressionerna fungerar personen normalt.

0 kommentarer: